Kako je sve počelo

Krajem 2018. godine, UNDP u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s Gradom Sarajevom, Općinom Stari Grad i Kantonom Sarajevo, pokrenuo je inicijativu Smart City koja ima za cilj:

I. Stimuliranje sudjelovanja stanovnika u urbanom urbanom razvoju

II. Pilot poboljšanje javnih usluga temeljenih na tehnologiji

III. Gradska suradnja između javnih, privatnih i građanskih dionika na putu prema gradu budućnosti

U razdoblju 2019. - početkom 2020. godine pilot inicijativa pobudila je veliko zanimanje stanovnika, medija, privatnog sektora, kao i podržala participativni dizajn i provedbu portofolia inovativnih ideja, koje gradu doprinose živahnijem, pametnijem i zdravijem životu.

 

Inicijativa je potaknula stvaranje vrlo važne građanske neformalne strukture - City Mind Lab - dobrovoljne, samoorganizirane, multidisciplinarne skupine stručnjaka, stanovnika Sarajeva, koji su mozak iza Inicijative i zainteresirani za obavezu kretanja prema budućem gradskom programu. City Mind Lab osnovan je u decembru 2018. godine i danas broji više od 120 članova. 

 

City Mind Lab je podržan od strane inicijative Smart Sarajevo i neformalno se sastaje radi izgradnje veza, prilika i savjetovanja o sljedećim koracima prema inkluzivnoj budućnosti Sarajeva.

Future city u medijima

Naši Partneri

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Smart Sarajevo 

Inovacije počinju sa nama.


Društvene Mreže

Copyright © SmartSarajevo 2024. All Rights Reserved

Search